Víno k jídlu i na večerní posezení

Víno je dost možná nejrozšířenějším světovým alkoholem, který si po celém světě vychutnávají nejrůznější lidé, ať už mluvíme o Americe, Evropě nebo Asii. Můžeme ho pít k sýrům, k masu a dalším pokrmům, přidávat ho do vaření a nebo jen tak popíjet se známými v létě na terase. Rozdělit se dá do mnoha kategorií, ty nejzákladnější z nich jsou zde.
sklenka bílého vína 

Podle barvy

Každý z Vás už určitě slyšel o dělení vína dle tohoto kritéria. Jedná se o nejrozšířenější rozdělování vůbec a to hlavně díky své jednoduchosti. Rozlišujeme:
·         Bílé víno – vyrábí se z bílých, červených, růžových nebo modrých hroznů vinné révy
·         Růžové víno – k výrobě je použito hroznů modrých bez nakvašení, v některých případech kombinace červených a bílých hroznů
·         Červené víno – Kvasí se zásadně z modrých hroznů a to za delší doby a vyšší teploty, než víno bílé
 

Podle obsahu cukru

Obsah cukru ve víně výrazně ovlivňuje jeho chuť. Ta může být od trpce kyselé až po sladkokyselou.
·         Suché – s podílem max. 4g zbytkového cukru na litr
·         Polosuché – podíl 4,1-12g zbytkového cukru/litr
·         Polosladké – podíl 12,1-45g zbytkového cukru/litr
·         Sladké – s podílem více než 45g zbytkového cukru/litr

sudy s vínem

Různé druhy vína

Aromatizované víno

Vyrábí se z vína nebo hroznového moštu s přidáním vody (max. 15%) a aromatizuje se různými povolenými aromatickými extrakty, kořením anebo bylinkami. Na konci procesu je třeba víno doslazovat sacharózou a doalkoholizovat lihem tak, aby byl podíl alkoholu ve víně 14,5-22%

Dealkoholizované víno

Vinná obdoba nealkoholického piva. Vyrábí se z běžných odrůd vína a na konci procesu je z něj odstraněn ethanol. Podíl alkoholu takového vína nepřesahuje 0,5%.